Preotul Calistrat Chifan: „Arafat se poartă ca Zeus, doar că dumnealui confundă abuzul cu anumite restricții”

Preotul Calistrat Chifan: „Arafat se poartă ca Zeus, doar că dumnealui confundă abuzul cu anumite restricții”
Preotul Calistrat Chifan: „Arafat se poartă ca Zeus, doar că dumnealui confundă abuzul cu anumite restricții” / Sursă foto: B1TV
Publicat: 06/10/2020, 20:45
Actualizat: 06/04/2021, 15:41

Fețele bisericești critică măsurile pe care autoritățile le impun cetățenilir din cauza evoluției negative a noului coronavirus. Părintele Calistrat Chifan l-a criticat dur, marți, la Antena 3, pe Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, după ce acesta a anunțat mai multe restricții privind sărbătorile și procesiunile religioase. 

Preotul Calistrat Chifan l-a criticat pe Raed Arafat

Părintele Calistrat Chifan l-a ironizat pe Raed Arafat, spunând că „domnul Arafat se poartă ca Zeus, ca Nostradamus, doar că dumnealui confundă abuzul cu anumite restricții, își asumă această putere peste Sinodul BOR, peste poziția Patriarhului Daniel, care nu a fost consultat.”

„Domnul Arafat se poartă ca Zeus, ca Nostradamus, doar că dumnealui confundă abuzul cu anumite restricții, își asumă această putere peste Sinodul BOR, peste poziția Patriarhului Daniel, care nu a fost consultat. Nu pot să-ți bați joc de sufletul român. Trebuie să arăți un pic de respect față de popor”, a spus preotul Calistrat Chifan la Antena 3.

Preotul a mai spus că nu este interesat de restaurante, pentru că „acolo merge cine are bani”, punctând că ”la biserică vine orice sărac”. Acesta a pus în balanță restricțiile care afectează bisericile cu momentul în care milioane de români au mers la secțiile de votare: „ne putem infecta la biserica, dar în spațiile de vot de ce nu ne-am putut infectă până când edilii nu și-au luat scaunele moi?”

„Nu mă interesează de restaurante, că acolo merge cine are bani, dar la biserică vine orice sărac. Ne putem infecta la biserica, dar în spațiile de vot de ce nu ne-am putut infectă până când edilii nu și-au luat scaunele moi? Eu sunt de acord cu hotărârile, dar nu cu abuzurile. Și de Crăciun vor spune că COVID-ul este ortodox și vine la Biserică”, a mai spus acesta.

Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență

Criticile preotului vin după ce autoritățile au impus o serie de restricții pentru pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a decis:

– se dispune în sarcina Arhiepiscopiei Iașilor să stabilească un perimetru delimitat, având ca punct de referință Ansamblul Mitropolitan Iași, în vederea desfășurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, perimetru în care este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reședința în municipiul Iași. Perimetrul în cauză și punctele de acces vor fi stabilite de comun acord cu organele de ordine și cu Primăria Municipiului Iași, iar intrarea persoanelor în zonă va fi permisă pe baza verificării actelor de identitate.

– în perimetrul respectiv organizatorii, cu sprijinul organelor de ordine, vor lua măsuri pentru păstrarea unei distanțări fizice de minim 1,5 m între persoane.

– Conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 9/30.07.2020, cu modificările și completările ulterioare, este instituită obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice închise și deschise de pe întreg teritoriul județului Iași.

– Arhiepiscopia Iașilor are obligația delimitării raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta.

– pe teritoriul municipiului Iași se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

– accesul credincioşilor în lăcaşul de cult se face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane.

– la intrarea în Ansamblul Mitropolitan Iași sau în proximitatea acestuia, în funcție de modul de stabilire a perimetrului delimitat, indicat la pct. 1, persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios.

– organizatorii au obligația efectuării triajului observațional al pelerinilor. Accesul credincioşilor care, după efectuarea triajului observaţional, prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură) în Ansamblul Mitropolitan Iași și a perimetrului delimitat, indicat la pct. 1, nu este permis.

– se dispune în sarcina organizatorilor să amplaseze, la loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de igienă şi distanţare fizică în Ansamblul Mitropolitan Iași și în perimetrul menționat la pct. 1.

– se dispune în sarcina organizatorilor ca la activităţile religioase din interiorul Ansamblului Mitropolitan Iași și în perimetrul menționat la pct. 1 să se organizeze circuite separate de intrare şi ieşire, semnalizate explicit.

– se dispune amplasarea de filtre de control pe căile rutiere de acces în județ și în municipiul Iași, formate din echipaje mixte ale Jandarmeriei Române și IPJ Iași care vor acționa conform planurilor de măsuri specifice.

– asigurarea respectării măsurilor de ordine publică se face de către structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Iași, împreună cu Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău „Alexandru cel Bun” și Poliția Locală Iași.

Măsurile sunt valabile în perioada 8 – 15 octombrie, pe perioada desfășurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în municipiul Iași.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat...